stinaispanien.blogg.se

Mitt första år som "friherrinna"!

27 februari

Publicerad 2013-02-27 17:01:50 i Allmänt,

Vad mysigt det är med ”tjejbesök”! De är verkligen härliga de två värmländskorna :-)! Redan onsdag och halva veckan har gått. Vi har väl inte bjudit på det bästa Spanienvädret….Det har varit sol varje dag men ovanligt kallt för årstiden, säger de som vet.

Jag  har lyckats med en ”fotokavalkad”, så här kommer den:

Det får vara hur kallt som helst, men är man i Spanien så måste man bada:-) Det blåste rätt ordentligt så en av vågorna slog omkull Fanny så att hon blev riktigt blöt :-)
Ett besök på Europabalkongen hör alltid till. 
Det var en fantastisk fullmåne som speglade sig i havet. 
De är inte äldre än att det fortfarande är skoj att klättra......
Lite shopping hör också till :-) Jag har investerat i en solhatt så nu är det lättare att sitta i solen och läsa! 
Det är aldrig för kallt för en glass! Söta jordgubbar är också mums. Vi åkte även "Snoddaståget", det tog oss på en skakig tur runt Nerja.
Fanny fick en klippning hos "min" frissa Anette och var mycket nöjd med resultatet.
Marknaden fick också ett, nåja egentligen blev det flera, besök och där gick stordelen av reskassan. Man får mycket för pengarna så det blev både klänningar, smycken och en tröja innan knallarna packade ihop vid halv två. Det känns som mycket jobb att packa upp alla grejor i stånden för att se'n stå ca fyra timmar och så packa ihop igen. Det är marknad olika dagar runt om Nerja, så det är en massa packa upp och packa ner....
På vår altan är det varmt och skönt i solen så det har "bronsat" så fort det givits tillfälle :-)
Vi har några dagar till med tjejerna. Väderprognosen ser väl ut så där men vi ska nog hitta på något ändå.
Ha de' och kramis!

25 februari

Publicerad 2013-02-25 19:10:16 i Allmänt,

Igår så kom dom, Fanny och hennes kompis Johanna. Vi studsade upp tidigt (i våra mått mätt) och styrde Renaulten till Malaga. Solen sken och det var ett trevligt väder att möta gäster i. Förra gången vi var till flygplatsen och mötte Julia och Pontus så var det i stort sett bara vi som stod där och väntade. Icke den här gången….Det var knökfullt och inte så lätt att se två ”små” tjejer när de till slut hittade ut från gater och tullen.  Allt hade gått bra och de var så glada att komma hit! Roligt med positiva gäster :-) Vi hade räknat med att äta på IKEA innan vi åkte tillbaka till Nerja men tji vad vi bedrog oss, de har stängt på söndagar. Likadant på köpcentret som vi också tänkte stanna på. Det mesta är stängt här på söndagar. Men vi hade så pass mycket i kylen att vi klarade dagen utan att vi hungrade ihjäl ;-)

Vi hade en rätt så intensiv dag efter det. Tjejerna njöt på altanen i solen och så hann de med att bada nere på Burrianastranden (i iskallt vatten…) och avslutningsvis blev det en middag på en italiensk restaurang. Det var två supertrötta tjejer som blev nerbäddade i en varsin säng (utan bäddmadrass ;-)) och som se’n somnade och sov som klubbade hela natten.

Idag har det varit ännu en dag med sol. Inte så varmt som tjejerna kanske tycker att det är men dom har kämpat på i sommarkläder medan vissa infödda kommer i vinterjackor. Vi har flanerat på sta’n och tjejerna har införskaffat en varsin fin bikini(till halva priset) som de har invigt på altanen. I morgon vill de prova poolen….

Lördagskvällen tillbringade vi hos Ulla och Anders (grannar på området)och tittade på svensk tv, schlagern. Tycker som så många andra att bäst var Alcazar.

Nu väntar Fanny på att vi ska spela ”Sjua”, ett kortspel som vi brukar spela på Känna. Jag ska visa dom ”var skåpet ska stå…”

Ha de’ och kramis!

22 februari

Publicerad 2013-02-22 16:19:55 i Allmänt,

Nu är det nära.... På söndag förmiddag ska vi hämta Fanny och Johanna i Malaga. Idag har vi städat och fixat för att det ska vara fint när de kommer. Nu undrar jag om två tonårstjejer ser det men det känns bra för mig i alla fall :-) Bäddat med våra "sommartäcken" till dom så det får nog bli extrafiltar ovanpå. Det är fortfarande kyligt om nätterna även om det inte är lika kallt som det har varit. Vi har nog vad spanjorerna kallar vår nu. Det blommar en massa nya blommor som inte funnits sedan vi kommit hit.
Vi har haft varierande väder de sista dagarna. Det innebär moln, regn, sol om vartannat. Idag har det varit mestadels regn. Tror att jag får skylla det på mannen som för första gången se'n vi kommmit hit, har tvättat bilen. Den har inte varit speciellt smutsig eftersom vi inte använder den så mycket. Så våra utgifter för dieseln har inte varit så enorma, precis ;-)
I går kväll var jag på "tjejkväll" hos min frissa i hennes lokal "La Sueca". Det var ett antal "damer" och så jag ;-). Anette, som min frissa heter, bjöd på vin och tilltugg och så visade hon alla sina fantastiska glas-smycken som hon gör. Hon gör jättefina halsband, örhängen, armband bl.a. Jag köpte en superfin ängel att ha på min halskedja. Kommer ev en bild.....Hon visade även fina tavlor som hon målat. Christina Schollin var också där och pratade om hudvårdsprodukter som hon säljer. Det var en trevlig kväll!
Igår fyllde ett att våra "små" barn-barn år <3. Isolde blev stora damen och sa att det var helt okey att fylla sex år! Tack och lov för skype även om det inte alltid går att använda bild.
Idag skulle vår granne på Känna ha fyllt sjuttio år <3. Tänker på dig Helge!
Här är bilden från IKEA-parkeringen! Ni ser vilket dröm-scenario för Känna....
Trevlig helg till er alla därhemma! Hoppas att solen skiner på er och att våren är i antågande snart!
Ha de' och kramis! 

19 februari

Publicerad 2013-02-19 21:27:45 i Allmänt,

Idag har vi haft en riktig ”kura-dag”! Det har regnat mest hela dagen och vi har bara varit ute för att handla och Selma-rastning. Vi eldar i spisen, läser böcker och tar det allmänt lugnt. Det var länge sedan det regnade en hel dag men det känns lite skönt med en så’n dag ibland. Det behövs ”renas” lite emellanåt! Det är i alla fall inte kallt :-). Igår var jag till frissan och fixade håret igen. Jag är så nöjd med resultatet. Kostar ca 480 kr att klippa, färga och göra slingor. Det är prisvärt det ;-) På torsdag-kväll är det en ”må bra kväll” med Christina Schollin, hos min frissa, så då tänker jag ta mig dit. Kul att komma ut och träffa lite nya människor.
Nu är det bestämt :-)…..Julia och Saga kommer hit den 12 mars! Första gången för Saga att flyga. Hon fyller sju år den sjuttonde mars så då får vi den stora äran att ha henne hos oss och ha kalas för henne! Det blir ”grejor” det! Nu har vi många besök att se fram emot :-)! Hoppas att vi kan bjuda på fint och varmt väder så de som vill och har lust kan sola och bada ;-) Ha de’ och kramis!

17 februari

Publicerad 2013-02-17 16:59:05 i Allmänt,

Jaha, det här med kort vill sig inget vidare alls :-(. Har skrivit till Blogg.se och frågat men inte fått något svar än.

Det här fina kortet på våra härliga barn-barn har jag i alla fall lyckats med, och det är ju inte så illa i och för sig! En blogg utan kort är väl lite tråkig men jag försöker i alla fall ladda upp några, med jämna mellanrum….

På torsdagskvällen träffade vi vår engelska fd. granne för att ta ett glas vin (ja, det var jag) och en kopp kaffe (ja, det var mannen) innan han vände kosan mot London igen. Vad han inmundigade förutom några glas vin kan ni bara gissa….Det var något som han rullat i en cigarett och som är lagligt att använda här, säger han i alla fall ;-)Han blev yvigare och yvigare i sina rörelser och vi fick mycket kunskap om saker som vi inte haft en aaaaning om! Som t.ex att man får odla tre ”plantor” här i Spanien för att ha till husbehov ;-) Se’n fick vi lite goda råd om hur man tar in andra lite ”starkare varor” utan att tullen märker det….Nu har vi inte det problemet så dom kunskaperna var rätt onödiga men jag inser vad lite jag vet och att jag är rätt nöjd med det! Vi funderar fortfarande vad han lever av….Det var en riktigt skön kväll så vi kunde sitta ute och då kunde Selma vara med. Det gillar hon skarpt!

Vi är flitiga besökare på det svenska biblioteket. Det är himla bra att kunna låna böcker där. Finns en hel del att välja på och så finns det dvd-filmer att låna för en € /st. Det gjorde vi en gång men dvd-spelaren som fanns i lägenheten var trasig, så den filmen fick vi aldrig se. Här i huset finns det inte ens en spelare.

En dag så dök vår hyresvärd Piro upp med en kasse full med avocado, tomater och en sorts söt frukt som jag inte har en aning om vad dom heter. Den har stenhårda svarta kärnor och dom gör man bäst i att inte tugga på för då blir det nog en tur till tandläkaren! Men goda är dom i alla fall! Vi tackade och tog emot!

Igår träffade vi en svensk granne som också har hund. Det kryllar av hundar här omkring. Vi pratade en stund och kom in på att det var Schlagerfestivalen på kvällen. Många svenskar har SVT-world och kan alltså se en del av tv-programmen som går hemma. Då sa hon att hennes son ska vara med nästa lördag och att vi är välkomna hem till dom och titta på det. Som ni förstår så har vi inte SVT-world:-( Vi kämpar på med vissa spanska frågeprogram och engelska filmer! De engelska filmerna förstår vi i alla fall…. För att återgå till sonen som ska vara med nästa lördag så är det Andreas Lundstedt. Kommer du ihåg Julia, när vi såg honom i Saturday night fever? Det ska bli skoj att se:-)

Vi har haft besök på vår bakgård i några dagar, av en jättesöt liten ekorre, som har uppehållit sig på vår mur och ätit kottar. Idag så ”ramlade ner” innanför vår mur och hade stort besvär att ta sig upp igen. Men han lyckades till slut. Precis nu så fick vi reda på att det är grannar till oss som tagit hand om den lille figuren efter det att deras katt hade kommit hem med den för ett tag sedan. Han är halvt om halvt tam och går alltid och lägger sig klockan halv sju varje kväll. De planerar att åka till skogen och lämna honom senare.

I morgon blir det en sväng till min frissa igen. Det är inte klokt vad burret växer och tappar färgen och blir risigt i den sköna solen. Men nu har jag hittat en bra frissa så jag ska inte klaga. Skönt att bli lite ompysslad ;-)

Nu räknar vi dagarna tills Fanny kommer, på söndag smäller det! Har skypat med Årjäng idag och Fanny har redan packat. Tycker hon och hennes kompis är duktiga som vågar att flyga ner till oss alldeles utan vuxensällskap! Men vi ska stå på flygplatsen med öppna armar och ta emot dom <3

Ha de’ och kramis på er!

Kort eller inte kort....

Publicerad 2013-02-14 14:12:34 i Allmänt,

Det gick ju inte alls att få med några kort med word-dokumentet ;-( Tji vad jag bedrog mig... Jag får väl kämpa på och försöka ladda upp korten på bloggen...
Kram på Er på Alla Hjärtans Dag <3

13 februari

Publicerad 2013-02-13 21:05:21 i Allmänt,

Igår skrev jag ett långt inlägg till bloggen och när jag skulle publicera det så blev det något fel och så försvann det bara……Då kunde jag hålla mig för skratt :-) Vi har lite strul med vårt internet, ibland så är det nästan tvärdött och då är det omöjligt att göra något. Nu provar jag en annan variant med att skriva i ett word-dokument och ta med lite bilder där så får jag se hur det fungerar….

Idag har vi haft underbart sommarväder efter två dagar med lite sämre, blåsigt och riktigt kallt! Gårdagen utnyttjade vi till att ta en sväng till Malaga och IKEA. Vi hade konstaterat att vi behövde en bäddmadrass till vår säng eftersom det inte är spansk standard ;-) Känns konstigt och hårt att ligga direkt på resårmadrasserna, ja vi har ju lakan förstås, men ändå! Våra ryggar gillar i alla fall inte den spanska standarden, dom är ju vana tempur där hemma ;-) Eftersom vår erfarenhet av IKEA-parkeringen är att det inte funnits några ”solskydd” till bilarna , så då passade vi på när det var mulet igår. Men döm om vår förvåning när vi kom fram och hela parkeringen var täckt av solceller, som solskydd till bilarna.

 

Å’ som ni ser så var det inte så molnigt heller…. En rätt imponerande syn med alla dessa solceller! Mannen var grön av avund :-) Tänk om vi hade en bråkdel av dom hemma på Känna….IKEA satsar visst stort nu på att vara ”gröna” och självförsörjande på el. Det måste fungera jättebra här där solen lyser mest varje dag. Underligt att inte flera privatpersoner har solceller eftersom elen är så dyr! Nu har vi i alla fall bäddmadrasser i vår säng och jag kan rapportera att det var jätteskönt att sova på dom!

Affären som vi köpte Bosse på ligger efter vägen till Malaga så vi var in en sväng och ”kollade läget”. Bosse har flyttat hem till sin mamma och jag hoppas att han har det bra där <3. Ingen ny liten yorkshire har dykt upp än så vi får fortsätta att gå i väntans tider.

I lördags var det karneval här, i bästa Rio-anda. Vi klädde på oss tjockjackorna (första gången för mig), lämnade Selma hemma och åkte ner på sta’n. Hittade en parkering, kors i taket, och gick in till centrum och tittade på ett helt fantastiskt karnevalståg! 

Vilket jobb de måste lägga ner på sina dräkter!

Se’n fanns det ju dom som var sötare än andra….. Det kändes som om stordelen av Nerjas befolkning var med i tåget, det ville aldrig ta slut. Men när det blev för kallt drog vi oss hemöver till en sovande Selma.

Varje tisdag och söndag är det marknad alldeles bredvid där vi bor. Lite skoj att gå dit och titta runt. På söndagar är det loppis, och herre min vad skit som samlas på ett och samma ställe. Finns säkert bra saker också och man kan säkert hitta precis det ”man behöver” om man har ork och lusta att leta ordentligt. Dagen efter ser det ut som ett sjöslag där! Verkar som om de lämnar sakerna efter sig som de inte fick sålt….

Två stora mimosaträd som står på marknadsplatsen är full med blom nu! Så vackra! 

 På tal om träd så heter ”vårt hus” Casa Pino eftersom det står ett stort pinjeträd utanför. Igår var det två män här och slet med att ansa det så nu har vi fått flera soltimmar på vår altan :-). Det tackar vi för!

Två AHN-möten har vi också hunnit med. I måndags var Christina Schollin där och höll ett föredrag.

Ordföranden i AHN har stuga på Långvind…världen är bra liten ibland :-). Kanske stöter på honom på Konsum i Enånger i sommar!

Sett på fejjan att det är många som är sjuka där hemma :-(. Krya på er  alla och ett speciell stor kram till dig Erica <3

Ha de’ och kramis

7 februari

Publicerad 2013-02-07 19:27:29 i Allmänt,

Nu har vi varit i Spanien i drygt fyra månader. Mer än halva tiden som vi ska tillbringa här den här svängen. Det är högsommarvärme i solen på dagarna men kyligare på kvällarna och nätterna. Än så länge så behövs det att vi eldar i öppna spisen eller kör varmluftspumpen på kvällarna en sväng. Inte så lätt att elda eftersom vedklamparna är väldigt kompakta och till viss del fortfarande fuktiga. Men mannen gör sitt bästa och för det mesta så lyckas det ;-) Solen är så varm under dagarna så jag söker mig till skuggan emellanåt, och det hör inte till vanligheterna! 
Vi har tre sovrum på övervåningen och jag ska väl inte säga att jag hänger så mycket i dom som vi inte sover i men häromdagen så påpekade mannen att vi har faktiskt havsutsikt i ett av dom rummen :-) Det känns inte så viktigt faktiskt utan för oss är det viktigare med ett fungerande och fräscht hus!
Jag har lite problem med min blogg. Igår skrev jag ett inlägg och när jag skulle spara det så bara försvann det....Vet inte om det är vår internetuppkoppling eller om det är blogg.se som krånglar men att lägga upp en bild verkar helt hopplöst nu !
Jag har börjat att fixa till i våra "planteringar"! Vi har två rätt stora cementlådor på altanen som var överfulla med svärmorstungor... Inte det vackraste men de behöver inte så mycket omvårdnad eller vatten antar jag! Varför heter det svärmorstunga undrar en livs levande svärmor?????? Nåja, vi köpte en säck med jord och så lånade jag en spade av vår hyresvärd Pori, och så gav jag mig på att försöka att förnya lite. Köpte några pense'er och satt dit också. Blev riktigt fint! Jag har haft mitt första möte, och sista också hoppas jag , med den spanska polisen! Här ska hyran betalas med kontanta € så det är bara att plocka fram kortet och gå till en bankomat och ta ut pengar. Det blir ju en del när man ska betala både hyran och elen och vi är rätt så vaksamman numera efter våra erfarenheter. Vi har hittat en bankomat där man kan låsa dörren om sig och dit brukar vi åka. Nu är det ju som det är med parkeringsplatser i den här sta'n och det parkeras både här och där! Vi har också anammat deras vanor så vi ställde oss på en gulmarkerad plats, vilket innebär att där får man inte stå. Jag stannade kvar, om i fall, och det var väl tur för upp bredvid vår bil rullande en stor polis-mc upp. Jag slängde mig över på förarsidan och sa "jag ska flytta mig". Han spände ögonen i mig och sa, på riktigt bra engelska, "åk runt hörnet så kanske det finns någon parkering där". Men han parkerade sin mc så det gick inte att ta sig ut därifrån. För bakom vår bil var det ju en hel hög andra bilar som också var felparkerade. Det rullade upp en till mc och jag började bli lite svettig! Men till slut kunde jag köra därifrån och vet ni, det går ju lika bra att köra utan att man har körkortet med sig.... Mitt är ju stulet och var det är vete gudarna var det finns någonstans :-) Har ett internationellt körkort med mig i alla fall! Det underliga var att det var bara vår bil de intresserade sig för, alla de andra var spanska bilar....Hur gör de om man får parkeringsböter här och inte finns registrerad någonstans :-) Jag bara undrar.... I helgen blir det karneval och fiesta. Vet inte vad det innebär men det är väl party, party igen då. Där vi bor nu tror jag inte vi kommer att märka av det så mycket. Det är väldigt lugnt och skönt här. Vi trivs jättebra och återvänder gärna till hösten igen :-) Nu är det snart bara två veckor kvar Fanny! Som vi längtar att ni ska komma <3 Ha de' och kramis!

Tungt beslut

Publicerad 2013-02-02 20:44:22 i Allmänt,

Vi hade alltså den här veckan på oss att besluta om hur vi skulle göra med vår älskade lille Bosse <3. Vi testade med medicinerna, vilket innebar att ge honom något flytande i munnen och att spruta in något annat flytande långt in i rumpan. Han gillade inte det senare ska ni veta, utan han skrek som en stucken gris! Stackars lille man! Då fick han i alla fall bajsa. Vi testade även att inte ge honom något alls och då blev det inte alls ett så lyckat resultat :-( Jag tog kontakt med Maria Dolores, som vår veterinär heter, och pratade med henne. Hon tyckte att det bästa var att vi lämnade tillbaka honom och att någon här som är duktig på liknande problem fick ta hand om lille Bosse. Ingen höjdare att resa med en liten bebbe som inte kan bajsa. Så vi tog vår lille yorkshire och åkte till affären och lämnade tillbaka honom. Å' det gjorde ont ska ni veta!!!! Hela dagen igår gick i gråtens tecken. Vi städade både inne och ute och torkade bort alla små bajsfläckar som Bosse lämnat efter sig.
Men som Jullan skrev till mig "Bosse kommer alltid att finnas i våra hjärtan <3"! 
Se'n funkar det ju så här att är en hund sjuk så får man alltså en ny hund. Vi vill ju ha en liten yorkshire så nu är vi i "väntans tider" och så får vi se hur det går.
Vi har ett fantastiskt väder just nu med en sol som är så varm. Fortfarande kyligare på kvällarna men igår var det i alla fall femton grader när Selma fick sin kvällspromenad. På tal om Selma så har hon fått mask och varit lite "taskig i magen", så idag tog vi en långpromenad på sta'n och köpte maskmedel till henne. Var en sväng ut på Balkongen också. Där var det fullt med folk som vanligt. Det är verkligen mysigt där och skoj att kolla in en massa olika människor. 
På vägen ner gick vi förbi en plan där barn spelade bandy, med rullskridskor. Ivrigt påhejade av sina föräldrar som stod på sidan. 
Vi kikade också in på kyrkogården som är mitt i sta'n. Finns ett kapell också så det är nog där de förrättar sina begravningar. Mycket speciellt ställe, med uppbyggda "katakomber" där de förvarar kistorna. Alla fronter dekorerade med massor av blommor, de flesta i siden, och många hade också bilder på sina avlidna. Det var en annorlunda känsla att gå där.
Igår fyllde vår "lilla" Julia tjugotre år :-) Ofattbart men sant..... Hon tillbringade dagen i Köpenhamn på modemässa tillsammans med sina klasskamrater. Sämre kan man väl ha det på sin födelsedag ;-)
På tal om födelsedag så fyllde Andy år samma dag som Jullan, några flera, han blev femtio år. Vi var till honom och hans far dagen innan födelsedagen och gratulerade med en flaska vin, som vi också hjälpte till att dricka upp....:-) Mycket trevligt hade vi!
De klipper ner buskar och träd kraftigt här men nu börjar det att växa så det knakar. De här rosbuskarna växer utanför "vårt" hus och de växer nästan så att det syns. Mandelträden börjar också att blomma och ser ut ungefär som våra äppelträd i maj-juni. Vackert :-)
Ha de' och kramis på er!
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela