stinaispanien.blogg.se

Mitt första år som "friherrinna"!

Snart flytt igen :-)

Publicerad 2012-12-28 20:05:31 i Allmänt,

Nu har vi, genom de svenskar som bor nästan granne med oss därhemma, blivit erbjudna att hyra ett radhus från 10 januari fram tills dess vi vänder nosen på Renaulten hemöver. Vi bor ju nu på fjärde våningen i ett "höghus" som har åtta våningar och har en underbar utsikt över havet och över bergen. Men vi vill gärna bo "på backen", det var ju så vi planerade och trodde att vi skulle göra från början ;-) Därför tackade vi ja till det erbjudandet och ska alltså snart packa ihop våra prylar igen!
Så här ser det på det området där vi ska bo. Ligger lite längre bort från playan och centrum men vi har ju karetan med oss och så tar det bara ca 20 minuter att gå till Burriana. Finns en stor pool i området också, som är tömd på vintern i och för sig....
Nere på sta'n finns ett nybyggt område med fina hus, ett stort torg och en parkering under. Känns väldigt ödsligt där eftersom det är nog meningen att det ska vara butiker på gatuplanet i husen. Det finns det inte nu utan då tar de och murar upp en vägg i stället för att sätta upp ett skyltfönster, billigare så....
På annandagen tog vi en tur ner på balkongen igen. Det är verkligen inte Selmas favoriplats :-) Hon stannar när vi är på väg ut mot havet och är precis som en grinig "liten tant" när hon protesterande släpar benen efter sig :-) 
Vi har underbart, soligt och fint väder mest varje dag. Inte så varmt i skuggan igen men på vår balkong är det hett så ibland är det "svettigt" att sitta där!
Det är det ju inte hemma precis.... Undrar om snön försvunnit till maj ;-)
Ett av våra goa små barn-barn har fyllt år, tre stycken närmare bestämt! Vi har utnyttjat Skype och sjungit för honom <3
Några dagar kvar på 2012 och jag har tränat på att vara Friherrinna i ett halvår! Tycker att jag klarar av det riktigt bra, om jag får säga det själv ;-) Blir nå't att skriva på mitt CV....
Ha de' och kramis!
 

Idag är det åtta år se'n......

Publicerad 2012-12-26 10:07:14 i Allmänt,

Åtta år sedan vi hamnade i den ofattbara vågen... Är forfarande lite svårt att förstå och ta in, att vi var med i en av världens största naturkatastrofer. Just den julen, just den platsen och där var vi! Vaknade vid tretiden i natt och kunde inte somna om, likadant för mannen. Då slog det mig att det var just den tiden som tsunamin slog till vid Thailands kust. Att vi klarade oss alla tre och våra två guider, som vi hade med oss i den gröna jeepen, känns helt otroligt! Jag är så tacksam över det <3 Tänker på dom som inte var så lyckosamma och klarade sig eller de som miste någon...Tungt!
Den här dagen kommer alltid att vara speciell för mig, nästan som en liten födelsedag igen :-) Något att vara tacksam över :-)
Idag är det vardag här i Spanien igen. Julen har för vår del varit väldigt lugn. 
Vid tolvtiden på julafton så tog vi på oss våra "fina luvor" och gick ner till Burrianastranden för att tillsammans med ca hundra andra svenskar dricka lite glögg och önska varandra God Jul!
Många vågade t.o.m att ta sig ett dopp i havet, ca 16-17 grader varmt....Inget för mig, vill ha betydligt varmare vatten innan jag stoppar ner min kropp i det!
Naturligtvis har det varit tomt efter alla barnen och barn-barnen! Som tur är finns skype där man både kan se och prata med de "små liven". Har t.o.m varit med på lite julklappsöppning med tjejerna i Kungälv :-) Enda julklappen som delades ut här hos oss var ett stort fint ben till Selma å' hon blev glad!
Vi hade ett litet minijulbord med skinka, sill, lax och ägg m.m. Det var gott och alldeles tillräckligt åt oss :-)
Igår var vi till ett område som heter Almijara. Det är där vi har fått några nya svenska vänner. De spelade petanca och vi kollade lite på det. Nästa år får vi nog leta reda på våra klot som ligger långt inne i förrådet därhemma.
Nu är det full fart här utanför igen, spanjorena jobbar på. Nästa stora Fiesta är den 6 januari och då har vi fått besök......Precis om en vecka dyker "ungdomarna" upp här! Som jag längtar.....Välkomna Jullan och Pontus!
Nu tror jag att jag ska inviga nya svabben och få bort lite smuts och damm.... Det är då precis lika som hemma  :-) God Fortsättning till Er alla! Kramis!

Jultallrik

Publicerad 2012-12-21 20:19:00 i Allmänt,

 Idag har vi bjudit vår engelske granne på jultallrik på en restaurang i närheten, och då ingick även en skåne som han svepte i ett nafs :-) Han har bott i Ryssland och där hade han lärt sig det....
 
Det var lite smått och gott att äta, men det var inte så mycket så det var ju inte det billigaste vi inmundigat här. Ris a' la Maltan överlät jag till mannen :-)
Igår fick jag äntligen komma till min frissa och klippa av mig det svintoliknande håret och få lite färg eftersom det har blivit så blekt i solen. 
En före och efter-bild, syns kanske ingen större skillnad, men det känns ;-)
Har skypat med en del av barn-barnen idag. Saga frågade "mormor, kommer ni till oss i jul"? Då känns det att vi är långt borta från våra små... Svårt att förklara var vi är och att det är så låååångt borta. 
Det  här hotellet var det som vi bodde på de två första nätterna när vi kom hit. Jättefint och helt okey att ha med hund på. Å' Burrianastranden är alldeles nedanför, bara en trappa ner!
Parkeringsplatser är det otroligt ont om här så det här hotellet har en hiss ner till sitt garage. Mannen fick köra in bilen genom porten och så åka med ner till ett trångt garage där det fanns ca 5-6 platser. Första gången för Renaulten som den fick åka hiss :-)
Väderrapport: fortfarande samma varma fina väder, d.v.s kanon ;-)
Ha nu en skön helg och ta det lugnt innan julen!
Ha de' och kramis!

IKEA

Publicerad 2012-12-19 20:19:01 i Allmänt,

Efter en härlig förmiddag med värme och sol så drog dimman in över Costa del Sol och då blev det kallt och rått, så då passade vi på att ta en tur till Malaga och IKEA. Hade lite på önskelistan där, som glögg, skinka och sill bl.a. Nu åkte det ner lite mera i korgen, svenska snapsar, ekologiskt kaffe, lax och lite till :-) Nu tror jag vi har  handlat till vårt julbord så att vi klarar oss!
Det känns väldigt hemma på IKEA! Undrar hur spanjorerna uttalar å,ä och ö.... De hade ett inslag på spanska nyheterna igår om hur dålig spanjorerna är på engelska. Gjorde lite narr av en fotbollskille som skulle önska God Jul på engelska och det blev "Morro Crismas". 
Som ni ser på bilden så fick jag en tidig julklapp av mannen, en vit Mazda Miata....;-) Nåja, drömma kan man alltid!
Kors i taket, men nu har vi fått nya påsar som passar till vårt brummande elände till dammsugare och så tröttnade vi på den icke fräscha sopen och svabben och investerade i nya sådana också. Vad rent det kommer bli här till jul ;-)
På fredag eftermiddag har vi bjudit med Andy till en restaurang här i närheten som serverar jultallrik. Det är en svensk tjej med sin spanske man som äger den. Men han pratar också flytande svenska, han har bott i Sverige i 27 år, i Norrköping, så det förklarar ju saken! Det blir som en liten avskedsmiddag för Andy eftersom han flyger till Skottland på lördag. 
Om man skulle satsa på att sälja något här så måste det vara en guldgruva att sälja parfym, för herre min vad många "stinker" av vad det dom nu har på sig...Att åka hiss efter någon av dess spanska damer innebär en övervägande risk för att få huvudvärk ;-) Se'n är nästan varannat reklaminslag om någon parfym!
På julafton, mitt på dagen, så samlas det svenskar nere på Burrianastranden med tomteluva på, och glögg i muggarna och önskar varandra God Jul. Nu har vi införskaffat en varsin luva, så på julafton ska vi också vara med, men julbadet avstår vi....Förra året hade dom varit hundra stycken nere på stranden. Det ska bli kul!
Den här bilden står väldigt mycket för hur vi lever vårt liv nu, rätt bekvämt med andra ord!
Jag fortsätter att "leka" med min nya app så:
Ha de' och kramis!
 

Sommarvärme igen :-)

Publicerad 2012-12-17 19:36:15 i Allmänt,

Idag har vi fått tillbaka sommarvärmen igen :-) Även om vi haft varmt och skönt i solen, sista tiden, så har det varit kallt i skuggan, men nu är det riktigt varmt även om man inte är i solen. När vi drog oss in från balkongen, alldeles för en stund se'n, var det fortfarande 18 grader. Det är helt okey... 
Pratat i telefon med båda våra döttrar idag och båda hade några kommentarer om "pensionärer"......Förstår inte alls vad dom menar med det????
Nu har det börjats att julpyntas lite här och där. I rondellerna har dom satt massor med julstjärnor, så fint! (Har hittat en ny app som jag kan "leka" med och göra olika kort, och det gör jag....)
Har också fått veta att det är olagligt att plocka stenar på stranden, hmmmm! Det har jag aldrig hört om någon skulle påpeka det, någon som Guardia civil t.ex! Numera smyger jag alltå ner "dyrgriparna" i min ficka ;-)
Finns så många gulliga kort på nätet. Kortet som vi skickat som julkort på mail till vänner är kanske inte lika fint....:-)
Men det är tanken som räknas, eller hur?
Ha de' och kramis!
 

Tredje advent

Publicerad 2012-12-16 17:05:13 i Allmänt,

 
I fredagskväll så var vi alltså på glöggfest hos våra nyfunna vänner som kommer ifrån Småland, men som nu tillbringar  ca tre månader här i Nerja. Det är andra året som de är här och de har redan bokat in sig i deras hyrda radhus till nästa år igen. Det verkar vara det vanliga, har man en gång kommit hit så återvänder man gärna :-) 
Det bjöds inte bara på god hemmagjord glögg utan en hel del mat också! Bl.a en Janssons som var i klass med din Erica ;-)
Med på festen var det också ett spanskt par och ett par som nästan är grannar med oss därhemma i Svedala! Helt otroligt vad världen är liten ibland. De bor ca tre mil från Känna och naturligtvis har de varit på Vallen och kollat ;-) Festligt! Det var trettonde året som de bodde här nere på vintrarna. De hjälper det spanska paret att hyra ut sina fastigheter så de var ena hejare på att prata spanska. Faktiskt så går det riktigt bra att hänga med när de pratar sakta och tydligt, men naturligtvis inte på allt :-)
De hyr helst ut till skandinavier då vi tydligtvis har gott rykte här nere med hur vi sköter oss när vi hyr hus och lägenheter :-).
Idag har vi ett härligt väder, 22 grader i skuggan och sol. Igår var det molnigt och bara 16 grader så det kan variera. Om det blir sämre väder någon dag till veckan ska det bli en tur till IKEA i Malaga. Eftersom Selma måste sitta kvar i bilen så får det inte vara direkt sol på den. Där finns inget tak att ställa sig under som det finns på många andra affärer som vi har varit på.
Det finns en del bananträd här men det här är den enda bananstocken som vi har sett. 
Som jag sagt förut så finns det väldigt mycket fina hus här men så är det ju så här att "smaken är som baken..." och då kanske man tycker att lila och gult är en fin färgkombination ;-) 
Det här är Andy med hunden som han funderade på att adoptera. Nu blev det inte så för han styr kosan mot Skottland och England över jul och nyår och så planerar han att komma tillbaka i januari igen. Hans "landlord" vill gärna hyra ut lägenheten som han bor i, veckovis över jul och nyår, eftersom då kan hon ta många mera € för den   :-) Då kostar det nästan lika mycket per vecka som vi betalar per månad!
Ska bli spänande att se om det blir mer människor här nästa helg. Kan tänka mig att många kommer hit och firar jul och nyår. Fick reda på av det spanska paret att de firar julafton med sina familjer. Äter god mat, mycket fisk och skaldjur, men inga julklappar utan det får dom den sjätte januari. Då är det Fiesta, med pompa och ståt, männen klär upp sig till "konungar", eftersom då firas dom tre kungarna (inte de tre vise männen). Det är roligt att lära sig om andras traditioner :-)
En vecka kvar till jul, det brukar vara rätt stressigt... inte i år då ;-) Ta det lugnt därhemma,och  som mamma Ulla brukar säga "Det blir jul ändå"....
Ha de' och kramis!

La Heridura

Publicerad 2012-12-13 20:45:26 i Allmänt,

På eftermiddagen idag, efter en solig och varm dag så tog vår engelska granne Andy med oss till en liten grannstad, ca en mil härifrån. Ja, nu var det väl så att vi tog med honom eftersom det var i vår bil och mannen som körde, men det var Andy som guidade oss. Staden heter La Heridura och den har en lång och för tillfället alldeles tom playa.
Andy vill gärna köpa ett hus här nere och vi var förbi och tittade på ett som han var intesserad av. Priserna i Nerja och runt om här är fortfarande riktigt dyra om man jämför med andra ställen efter Costa del sol.
 
Husen runt om såg väldigt tomma ut men jag kan tänka mig att det är ett annat liv där under högsäsong. Vi tog en promenad nere vid havet innan vi åkte till en helt underbar liten restaurang vid en annan liten strand. Vägen ner var brant men belagd med betong och jag satt i bak och tittade inte utför stupen så det gick riktigt bra.
 Det var verkligen jättemysigt där så dit ska vi åka en kväll Julia och inta en god middag :-)
Vi som inte körde avnjöt ett gott glas vin medan vår chaufför intog en cartado! Alla som sett Solsidan vet nu att det är en kaffe med mjölk....
Det var riktigt julpyntat där och de hade t.o.m en julkrubba!
Efter stoppet här for vi vidare hemöver men vi stannade efter vägen på en utsiktsplats och kollade in en fantastisk solnedgång i havet!
På tal om julpynt... Vi köpte faktiskte en "plastgran" som numera sitter på glasdörren ut mot balkongen :-) 
Igår sa mannen, "kom får du se",och där hade han upptäckt en HIAB-kran (från Hudik) som stod ute på gatan och jobbade :-) Vi ser en del Volvo och Saab också även om det inte kryllar av dom här.
I morgon är det fredag igen, det ramlar på rätt fort måste jag säga! Då är vi bortbjudna på glöggfestoch det ska bli skoj! Klä er ordentligt i kylan och var rädda om er!
Ha de' och kramis!

Delfiner :-D

Publicerad 2012-12-10 21:44:32 i Allmänt,

Idag har jag varit med om något som jag aldrig varit med om förut! På väg till biblioteket, på eftermiddagen, så kastade jag en blick ut över havet och vad får jag se??? Jo ca 6 delfiner som "hoppade fram" där ute. Helt fantastiskt! Det var fascinerande att se :-) Vi fyllde på vårt bokförråd för hela jul och nyårshelgen eftersom det är stängt på biblioteket ända fram tills mitten av januari. 
Har även haft besök av en gråsparv idag, som satt på balkongräcket och "snackade". Helt okey för en dag, eller hur?
Vi har hunnit med ännu en sväng ner på sta'n idag eftersom vi behövde besöka apoteket för att köpa ny tandtråd och så trodde vi att vi skulle kunna hitta nya påsar till dammsugaren...(inte på apoteket då utan på en affär där de säljer dammsugare). Men se det gick inte alls det :-( Dammsugaren här är helt obrukbar p.g.a en knökfull påse och det andra alternativet som finns här är en superäcklig sop som bara sprider runt dammet....Nu har Toni, hon som vi hyr genom, lovat att fixa nya åt oss. Jaja, vi får väl se hur lång tid det tar då:-)
Det säljs mycket julstjärnor i olika storlekar och det är faktiskt många som har så'na på sina balkonger och i sina trädgårdar, fint! 
Det är jätteskönt att gå nere vid havet när solen värmer och dyningarna slår in mot stranden. Selma får springa lös en stund och jaga lite bambupinnar. Hon vill gärna bita sönder dom och då sätter hon i halsen, inte sååå smart :-) Egentligen får inte hundar vara på playan men det är ingen som bryr sig nu när det är lågsäsong, så då passar vi på. 
Det är massor med backar här och en jättevarm dag föreslog mannen (orienteraren som älskar att läsa kartor) att vi skulle ta en annan väg hem från stranden. Vi följde mannen, som hade kartan i högsta hugg, uppför och uppför och uppför.... Man måste ju betänka att Selma och jag båda är "gamla damer" som inte har världens bästa kondis, så det tog på, om man säger så.....När vi så till slut var högst däruppe så fanns det inte någon väg där som bar hem till oss så vi fick vända om, hmmmm! Utan vatten och rätt trötta var vi, så då låg inte mannen på plus då precis ;-) 
Dom här husen ligger ovanför Burrianastranden och även om vi inte  precis var fram ända hit så får ni en liten hint om hur högt det är! Vet inte om jag skulle vilja bo där, tycker det ser lite farligt ut.....
Igår var vi på marknaden och kollade lite. På tisdagar är det en "vanlig" marknad och på söndagar är det mera som en loppis. Hur mycket prylar som helst. Vi köpte inga saker, vi har ju i stället försökt att göra oss av med en massa därhemma. Vi kanske skulle tagit med lite hit ;-)
 Däremot köpte vi avocadon, alla de här för 1,50 €. Billigt!  Vi lever ju i "avocadoland" så det gäller att passa på för nu är det säsong här. Supergoda!!!!
Väderrapporten för idag är soligt med moln så graderna varierar från utan-fleecetröja-varmt till på-med-fleecetröja-varmt. Men inget regn och ingen snö ;-)
 Ha de' och kramis!
 
 

Lite kort

Publicerad 2012-12-07 11:24:54 i Allmänt,

Idag har vi regn, det är tre veckor sedan det regnade här så vi har haft riktigt bra väder ett tag. Om dagarna är det härligt skönt i solen. Lite som det brukar vara på försommaren hemma. Vår balkong är "guld" att sitta på och där "konsumerar" vi en mängd böcker :-) Eftersom vi numera har jättebra nät så kan vi också lyssna på svensk radio och se på svensk tv och det är faktiskt riktigt mysigt.... Man blir väldigt svensk när man är utomlands, ja åtminstone jag! Men har hört andra som säger samma sak. Just nu är det "Sök och finn" som bjuds på radion, d.v.s I-phonen :-) 
I går var det helgdag här, de firade att de hade de första fria valen efter Francoregimen, som var år 1978, och då är allting stängt utom vissa resauranger. Vi gick ner på Europabalkongen och tittade men då var det väldigt lugnt där. Vår granne berättade att det var mer livat senare på kvällen när han var där. Vi gamlingar höll oss hemma då :-) Vis av erfarenheten så har vi Selma hemma från så'na roligheter....
Så här såg det ut på på förra fiestan när det var en kortege ut från kyrkan!
Moster, som brukar vara i Torrevieja, berättade att där brukar det vara väldigt julpyntat och fint på torget inför jul. Men icke här, bara lite olika ljusdekorationer över gatorna. Det kanske kommer lite mera....
Vi träffade ju nya trevliga människor på sista AHN-mötet och det har fört med sig att vi är bjudna på glöggfest nästa fredag! Riktigt skoj tycker jag :-) 
Eftersom jag inte lagt ut så mycket kort på den här bloggen tänkte jag ta lite "gamla" bilder och visa.
När vi var i Torrevieja så fick vi fint besök av den här pippin. "Hen" (tror det var en tjej) satt på balkongen och sjöng så vackert. Hon och jag fann varandra och blev riktigt "kära" under en dag.
Mitt huvud var det bästa stället att sitta på, vilket medföljde att jag fick tvätta håret efter vår rendez-vouz, men det gjorde jag så gärna. Om jag förstått Nymfparakit-språket så hade jag haft en hel historia att berätta, hon satt på min axel och strök sig i ansiktet på mig och pratade  länge. När jag gick in från balkongen så försökte hon att flyga in efter mig... Jättefin var hon och jag hoppas att hon hittade hem till sina "föräldrar" se'n, för på kvällen var hon inte kvar på balkongen. Det var en mysig upplevelse <3
På min födelsedag hade vi trevligt sällskap av Anna-Karin och Sven som var här en vecka på semester. De är från Göteborg och föräldrar till Julias fina kompis Elina. Vi träffades genom våra döttrar och har så trevligt tillsammans :-)
 Vi har hittat en kombinerad djuraffär och veterinär och där handlar vi mat, ben och andra godsaker till Selma. Nu behöver inte hon så'na här små hundkläder, dels för att hon har tjock päls och är i ett varmt land men det finns ju andra som inte är här.... Så ni med småhundar (Erica och Maria bl.a) här finns det att välja på :-) De flesta småhundar här är Yourkshire, det finns det massor av. Såg en blandning av en så'n och en pudel och herre min sååååå söt!
Hoppas ni inte har snöat in helt därhemma och mina döttrar, ha en riktigt mysig helg där i Stockholm! Puss på er
Å' ni andra Ha de', Kramis
 
 

Första advent

Publicerad 2012-12-03 21:29:39 i Allmänt,

Så är vi då hastigt och lustigt inne i advent! Med glögg och "adventsljusstake" så försökte vi att frammana känslan i söndags, och det gick väl skapligt.
Varm glögg var helt okey eftersom solen hade försvunnit från balkongen och då är det rätt kyligt. I solen är det upp till 40 grader men i luften har det varit ner till 5 grader på kvällarna. I kväll är det 12 och riktigt "behagligt"! Vi har varit på räkfrossa genom AHN och det var gott och trevligt. Vi hamnade vid ett bord med väldigt trevliga människor och det är ju positivt :-) Blir lite trevligare så liksom... Vi fick ett halvt kilo superfina räkor och ett glas vin var, och det var gott!
 
I går kväll lämnade vi Selma hemma och tog en kort promenad till en Kinarestaurang här i närheten. Med vita dukar och lite juldekorationer så kändes det väldigt bra. Se'n var det inte fel att maten var god också :-) Fyra-rätters med en flaska vin för 290 kr, helt okey! När vi kom hem så hörde vi att Selma skällde. Lilla fröken har blivit "lite mera bortskämd" under vår tid här. Hon är ju alltid med oss och är inte van att vara ensam.... Vi får nog träna henne lite mera på det ;-) 
Hela häcken (ja inte mannens eller min...) vid vårt hus har så här vackra blommor nu. Påminner om kaprifol men doftar inte lika gott. I väldigt många trädgårdar är det storstädning, det tas ner träd och grävs bl.a. Å' så målas det på massor av hus. Idag var det två killar som målade på 7-8 våningen på ett hus i närheten, varav en gick på en avsats UTAN räcke. Där gick de och snackade på som om ingenting, och jag höll på att smälla av bara att se dom :-( !
Måste bara kommentera vädret därhemma....Så mycket snö som kom på bara några dagar och vilken kyla :-( Det är ju det vi har smitit ifrån och då känns våra grader här, även om det är ovanligt kallt just nu, som väldigt behagliga! Ta det försiktigt därhemma i kylan och halkan! 
Ha de' och kramis!
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela